Enzimes béldaganat szűrés

Magyarországon is elérhető a vastagbél-rák szűrésére alkalmas új eljárás, mely a daganatos sejtek által nagy mennyiségben termelt anyagot, a piruvát kináz (PK) enzim dimer M2 izoformáját / M2-PK izoenzim/ mutatja ki székletből. A gyártók tájékoztatása szerint az enzimes béldaganat-szűrés a daganatok 85 %-át, a rák-megelőző állapotok 60 %-át jelzi.  Ez a székletből történő vizsgálat jelenleg még csak önköltséges formában érhető el. Ára Kb. 10 000 Ft.

További részleteket a www.beldaganatszures.hu oldalon találhatnak.

A vastagbélszűrésre eddig használt szűrővizsgálati módszerekről:

  • A rectalis digitális vizsgálat a legegyszerűbb, hagyományos módszer. Abból áll, hogy az orvos a végbélbe felvezetett gumikesztyűs ujjával körültapintja a végbél falát. Fogyatékossága, hogy csak a végbélgyűrűtől 7-10 cm távolságon belül elhelyezkedő polipok és daganatok az összes daganatok mintegy 30%-a - vehető így észre, a vastagbél magasabb szakaszain elhelyezkedők viszont nem.
  • Az ún. endoscopos módszerekalk almasak a vastagbél magasabb szakaszaiban elhelyezkedő polipok és rákok felismerésére is. Az erre a célra szerkesztett, világítással ellátott optikai eszközöket felvezetik a végbélen át a vastagbélbe; segítségükkel láthatóvá válik a vastagbél nyálkahártyája, sőt, ha polipokat találnak, azokat a szem ellenőrzése mellett el lehet távolítani, vagy a daganatból mintát lehet kicsípni szövettani diagnózis céljára. Ezek a módszerek a kivizsgálásban elengedhetetlenek, használatukat szűrővizsgálati módszerként azonban erősen korlátozza, hogy (1) csak a megfelelő műszerekkel felszerelt, gyakorlott szakorvos tudja elvégezni, ezért lakosságszűrés módszereként nem jöhet szóba; főleg pedig az, hogy (2) az eszközök felvezetése - ha nem is fájdalmas - a vizsgált személy számára nagyon kellemetlen; a szűrővizsgálatra kerülő tünet és panaszmentes személyek tűrőképessége nyilvánvalóan alacsonyabb, mint a betegeké. Találati pontossága kb 95%-os.
  • A rejtett vér kimutatása a székletből vett mintából egyszerű, viszonylag olcsó, bizonyítottan hatásos szűrővizsgálati módszer. A humán vér vizsgálata kb 30%-ban mutatja ki a meglevő vastagbél daganatokat.
WEB: zkarolyi, 2009-2016