H1N1-Fluval P oltás

Az új influenza kórokozója, a H1N1 sokkal virulensebb, azaz sokkal aktívabb, mint előtte gondolták. Olyan anyagokat termel, amelyek súlyos szervi károsodásokat okozhatnak. A vírus nagyon nagy aktivitással támadja meg a tüdő sejtjeit, ami tüdővérzést okoz, további veszély a hosszan tartó, lenyomhatatlan láz, másodlagos szív és vesekárosodás. Bár a fertőzöttek jelentősebb része gyorsan gyógyul a H1N1 fertőzés esetén, és csak kis százalékban – kevesebb, mint 1%-ban- alakul ki szövődmény, de azok szokatlanul súlyos lefolyásúak. A súlyos szövődmények kialakulása szempontjából kiemelten veszélyeztetettek a terhes nők.

Az új A(H1N1) influenza eddig már több százezer, laboratóriumban igazolt megbetegedést okozott világszerte. Az eddigi klinikai megfigyelésekről publikált adatok alapján a következő megállapítások tehetők:

 • a megbetegedések elsősorban a fiatal felnőtt korosztályt és gyermekeket érintik, az időskori (65 év feletti) megbetegedési arány egyelőre kifejezetten alacsony
 • az esetek túlnyomó többsége enyhe lefolyású, klinikuma a szezonális influenzától elkülöníthetetlen, láz (esetenként magas), köhögés, fejfájás, izomfájdalom jellemző. Eltérően a szezonális influenzától, hányás, hasmenés kísérheti a fenti tüneteket. Kisgyermekekben 1-2%-ban észleltek enyhe neuropsychiatriai tüneteket.
 • az új influenza eddigi halálozási rátája igen alacsony
 • a súlyos lefolyást, illetve halálozást elsősorban alapbetegséggel rendelkező betegekben és idősekben észleltek, de váratlanul súlyos kórformákról számoltak be teljesen egészséges fiatal felnőttek influenzája kapcsán is.

Az eddigi statisztikák alapján a következő csoportok tekinthetők fokozottan veszélyeztetettnek (a felsorolásban a sorrend nem jelent fontossági sorrendet):

 • krónikus légúti (asthma), kardiovaszkuláris, máj és vese megbetegedésben,
 • előrehaladott daganatos megbetegedésben szenvedők,
 • cukorbetegek
 • kórosan túlsúlyosak (BMI 40 felett)
 • szisztémás szteroid kezelésben részesülők
 • lymphopeniások
 • várandós nők
 • 5 évesnél fiatalabb gyermekek
 • HIV- fertőzöttek
 • neuromuscularis betegség miatt csökkent légzésfunkciójú betegek

A megbetegedettek mintegy 2%-a kerül kórházba, és a kórházi esetek 10-25%-a igényel intenzív osztályos elhelyezést. Az intenzív osztályon kezeltek 9,1%-a halt meg az Egyesült Államokban, 14,3%-a Ausztráliában. Arányában a legmagasabb halálozás a 19-45 év közötti felnőtteknél észlelhető.

Különösen fontos kérdés a terhes nők oltása

Szervezetük a magzat védelme miatt olyan immunválaszt ad, amely "nagyon nem kedvez" a vírus elleni védekezésnek. Az új influenza esetében rengeteg olyan gyulladáskeltő anyag, úgynevezett citokin keletkezik, amely magas lázat, vérkeringési problémákat válthat ki, károsítva a szívet, az agyat, a tüdőt, a májat. A szövődmények kialakulása szempontjából a terhesek az egyik legveszélyeztetettebbek.

Az oltás közvetlen mellékhatásai igen enyhék. Olyan mellékhatások fordulnak elő leggyakrabban, mint a szezonális influenza elleni védőoltásnál: lokális érzékenység, enyhe hőemelkedés, fáradtság érzés, melyek 1-2 nap alatt múlnak. Nagyon ritka /kevesebb, mint 1:1M/ az azonnali allergiás reakció, vagy a Guillain-Barre szindróma. A szakértők tájékoztatása szerint a Fluval P vakcinában nincs több higany, mint a többi oltóanyagban. A szerves kötésben levő higany gyorsan oldódik és ürül ki a szervezetből, vagyis semmiféle új veszélyt nem jelent.

A Fluval P elnevezésű H1N1 elleni vakcina hivatalos betegtájékoztatója a várandós nők oltásával kapcsolatban nem tesz javaslatot. Idézet: Hasonlóan más prepandémiás vagy pandémiás influenza vakcinákhoz, a Fluval P esetében sem állnak rendelkezésre adatok a vakcina terhes nők körében történő alkalmazásával kapcsolatban. Ugyanakkor a szezonális inaktivált trivalens influenza vakcinák alkalmazása során keletkezett szakirodalmi adatok nem utalnak az ifluenza valcinákkal összefüggésbe hozható magzati nem kívánatos következményekre. A vakcina terhes nők körében történő alkalmazásának előnyeit és lehetséges kockázatait mérlegelve, a hivatalos ajánlások figyelembe vételével kell dönteni.

A H1N1 fertőzés ellen jelenleg az egyetlen biztos védekezési mód a védőoltás.

Értékelve a kockázatokat, a terheseknél észlelt súlyos, életveszélyes szövődményeket a szakértők a terhesek oltását javasolják.

Az influenzás betegek ellátása

A fertőzések döntő többsége gyors és enyhe lefolyású. Enyhe influenza esetén a beteg otthon kezelendő, tüneti terápián kívül egyéb teendő nincs.

Az átlagosnál súlyosabb lefolyásra utaló, azonnali orvosi ellátást igénylő tünetek:

 • a légzésszám növekedése, felületessé válása akár fizikai aktivitás, akár pihenés közben, kifejezett nehézlégzés
 • véres vagy elszíneződött köpet
 • ellkasi fájdalom
 • megváltozott tudatállapot
 • három napon túl fennálló, magas láz
 • a vérnyomás csökkenése
 • gyermekeknél figyelmeztető jel a légzés gyorsulása és nehezítettsége, az aktivitás hiánya és az aluszékonyság

A Magyar Immunológiai Társaság válaszol a leggyakrabban előforduló aggodalmakra és ellenvéleményekre.

Sokan megkérdőjelezik a H1N1 vírus elleni védőoltás jelentőségét.

1.ellenérv:  Eddig sem oltattam magam…

Válasz: Ezzel a genetikailag új vírussal eddig még senkinek a szervezete nem találkozott, tehát járvány esetén, aki nem oltatta be magát, sokkal könnyebben megkaphatja a fertőzést. Ezért alakulhat ki a világjárvány.

Az új vírus a szezonális vírusnál lényegesen virulensebb, szaporodóképesebb, ráadásul becsapja a szervezet természetes védekezését. Nem csak a tüdő, de a bél nyálkahártyáját is károsítja és hosszabb ideig van jelen a szervezetben, így a betegség lefolyása alatt a beteg megfertőzhet olyan egyedeket is, akiknél nagyobb a valószínűsége a súlyos szövődménynek. Ebbe a csoportba tartoznak a várandós kismamák, akiknek magzatát a magas láz súlyosan veszélyezteti, a csecsemők, akiknek az immunrendszere még nem fejlődött ki, így csak az anyatejjel  juthatnak védettséghez, a gyermekek és fiatal emberek, akik még nem estek át sorozatos influenza fertőzésen, ezért bennük még az idősekben esetleg kialakult csekély védettség sem biztosíthat védelmet. 

Aki tehát felelősen gondolkozik, az nem csak önmaga, hanem környezete védelme érdekében is beoltatja magát. Akit beoltottak, sokkal kevésbé veszélyezteti a környezetét, mint a náthás, köhögő, tüsszentő fertőzött beteg. Különösen érvényes az azokra, akik betegek gyógyításával, gondozásával vagy diákok oktatásával foglalkoznak!

2. ellenérv: Legfeljebb lázas leszek néhány napig…

Válasz: A vírus a felső légutakon keresztül fertőz és itt alakul ki a védekezés első vonala. Itt a vírus és az általa kiváltott nagy intenzitású immunválasz károsítja a légutak felszínét borító nyálkahártyát. Ezek a folyamatok a tüdő légző felszínének csökkenéséhez, légzéskárosodáshoz, nagyon súlyos tüdővérzéshez vezethetnek. Ezt a súlyos állapotot csak mesterséges lélegeztetéssel lehet egyensúlyozni, de a folyamat maga így is maradandó tüdőkárosodást eredményezhet.

3. ellenérv:  A védőoltásnak súlyos mellékhatásai vannak…

Válasz: Az elölt vírust tartalmazó oltóanyagok adalékként az ellenanyagok képződését fokozó hordozóanyagokat és tartósítószert is tartalmaznak.

A védőoltás szaporodó vírust nem tartalmaz, de az immunrendszert képes aktiválni, és olyan ellenanyagok képződését váltja ki, amelyek megakadályozzák a vírus bejutását és elterjedését a szervezetben. Ennek a semlegesítő hatásnak az eredményeként az immunizált egyedekben teljes védelem vagy csak enyhe lefolyású betegség alakul ki. A magyar oltóanyag azért is különösen hatékony, mert a teljes vírus minden alkotórésze jelen van benne elölt formában.

Minden eddigi klinikai vizsgálat azt igazolta, hogy az új H1N1 vírus és a szezonális influenza elleni védőoltásoknak elhanyagolhatóak a mellékhatásai (ritkán hőemelkedés, az oltás helyén egy-két napig tartó fájdalom), és ezek összefüggnek a kialakuló immunválasszal. Mivel a vírus felszaporítása kis mennyiségű antibiotikummal kezelt tojásban történik a további tisztítási lépéseket ellenére az oltóanyagban  nyomokban visszamaradhat  tojásfehérje vagy antibiotikum szennyezés. Így a tojásra vagy antibiotikumra érzékeny (allergiás) egyedekben a vakcina mellékhatásokat is kiválthat, ami indokolttá teszi a fokozott óvatosságot. Az ilyen ritka és egyedi reakció veszélye szinte minden gyógyszer esetében fennáll. Ha azonban a betegség szövődmény nélküli lefolyását és a gyógyszer esetleges mellékhatásainak kockázatait mérlegeljük, nem nehéz belátni, hogy a 3 napos magas láz, izomfájdalom és a csekély hőemelkedés, vagy az oltás helyének érzékenysége vállalható kockázat.

4. ellenérv  Mérgező higany van az oltóanyagban

Válasz: Elterjedt, hogy az oltóanyagban jelenlevő tartósító szer, a tiomerzál , higany tartalma miatt mérgező és idegrendszeri károsodást okoz. Ezt a vegyületet több mint 40 éve alkalmazzák infúziós folyadékok, oltóanyagok és más készítmények sterilitásának biztosítására, így minden eddig előállított influenza vírus elleni oltóanyagban is jelen volt a jelenlegivel azonos mennyiségben. Azért nem okoz mérgezést, mert higanytartalmú bomlásterméke az etil-higany néhány nap alatt kiürül a szervezetből és nem épül be úgy, mint a hasonló nevű metil-higany. A nagyon ritkán előforduló nehéz fém allergia esetén azonban az érintett egyéneknek az előzőekben már említett (antibiotikum és tojás érzékenység) óvatossággal kell eljárniuk.

5. ellenérv: Úgyis mutálódik a vírus, mire ideér a járvány, addigra az oltás már nem nyújt védettséget

Válasz: A vírus terjedése során folyamatosan változhat, de a képződő mutációk, amelyek nem feltétlenül fokozzák a vírus károsító hatását, a vírusnak csak kis részét érintik. Mivel az oltóanyag nagyon sokféle, a vírust több pontján semlegesítő ellenanyagot alakít ki az oltott emberek szervezetében, a víruson sok „céltábla” marad a hatékony antitestek számára.

AZ OLTÁS ESÉLYT AD ARRA, HOGY NE BETEGEDJÜNK MEG ÉS NE FERTŐZZÜK TOVÁBB A KÖRNYEZETÜNKET. NE UTASÍTSUK EL EZT AZ ESÉLYT!
WEB: zkarolyi, 2009-2016