Szanatóriumi ellátás

Jogszabályi háttér:

1997. évi LXXXIII. törvény
217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet
20/1995. (VI. 17.) NM rendelet

A szanatóriumi ellátás célja a károsodott funkciók minél teljesebb helyreállítása, vagy a további romlás megakadályozása olyan betegeknél, akik járóbetegként lakóhelyükön nem rehabilitálhatóak.

Az orvosi rehabilitáció keretében társadalombiztosítási támogatással az alábbi intézményekben vehető igénybe a szanatóriumi ellátás:

  • Baranya Megyei Gyógyfürdőkórház, Harkány;
  • Állami Szívkórház, Balatonfüred;
  • Szent András Reumakórház és Hévízgyógyfürdő Kht., Hévíz;
  • Mátrai Állami Gyógyintézet;
  • Soproni Állami Szanatórium;
  • Somogy megyei Mosdósi Tüdő- és Szívkórház gyermekosztálya.

A szanatóriumi ellátás is beutalóval vehető igénybe, azonban beutalásra csak a rehabilitáció alapjául szolgáló megbetegedés gyógykezelésére jogosult szakorvos utalhatja a beteget, tehát közvetlen szanatóriumi beutalásra a háziorvos nem jogosult.

Beutalás menete:

  • Akut megbetegedés utáni rehabilitációra szoruló beteg beutalását az addigi ellátást végző kórházi osztály kezdeményezi közvetlenül a szanatóriumnál.
  • Egyéb esetben a beutalást a háziorvos, illetve a kezelőorvos kezdeményezi. Ennek érdekében a háziorvos elküldi a szakrendelőnek a szanatóriumi beutalás kezdeményezésére szolgáló ún. beutalási javaslatot. A szakorvos véleményt mond a szanatóriumi beutalásra javasolt beteg állapotáról. A beutaló javaslatot, a beteg orvosi iratait (röntgenfelvételeit) és a szakorvosi véleményt a beteget ellátó egészségügyi intézmény, szakambulancia vagy szakrendelő, illetve a gondozó továbbítja a szanatóriumba. A szanatórium a közölt orvosi adatok és az érkezési sorrend figyelembevételével dönt a felvétel idejéről.

A felvételről illetve az ellátás igénybevételének időpontjáról a szanatórium értesíti a beteget. Az értesítést, a felvétel idejét megelőzően legalább egy héttel korábban meg kell küldeni.

A szanatóriumi ellátásra beutalt személy, illetve ha egészségi állapota miatt szükséges a kísérője is az általános szabályok szerint jogosult az utazási költségeihez nyújtott támogatásra. Az utazási költségtérítést szolgáló ún. hitelezett utazási utalványt a beutaló szakorvos, illetve elbocsátáskor a szanatórium orvosa állítja ki.

A szanatóriumi ellátás igénybevétele alatt a keresőképtelenséget az általános szabályok szerint (a háziorvossal vagy a szakorvossal) igazoltatni kell.

WEB: zkarolyi, 2009-2016